За първи път в Брезник: Изложба на находките от археологическата дейност под Бърдото

Археологическото наблюдение и разкопките, които се проведоха под Бърдото в последните две години, ще бъдат представени за първи път пред жителите и гостите на Брезник на 18 април 2018 г. На тази дата се отбелязва Международният ден за опазване на паметниците на културата, а финансираната от „Трейс Рисорсиз“ археологическа дейност е пример за отговорно отношение и съхранение на културното наследство. Чрез своята дейност фирмата допринася не само за икономическото развитие, но и за развитието на културно-историческото знание за района, в който работи.

18 април ще бъде отбелязан в Общинския исторически музей-Брезник с целодневна програма. Централна тема в събитията през деня е изложбата с открити движими културни ценности по време на проучванията на „Новооткрит римски и късноантичен занаятчийски комплекс (II–IV в.) в южното подножие на Бърдото”, гр. Брезник. Проучванията бяха осъществени от специалистите на Регионалния исторически музей – Перник и те подготвиха изложбата, която първо Брезник ще има възможност да види. Информация за новооткрития комплекс ще бъде представена едновременно в двата музея – в Перник и в Брезник, но изложбата със самите музейни експонати ще бъде представена в града, в чието землище са открити.

Ученици от двете училища в община Брезник също ще са сред първите, които ще видят находките. Те ще  могат да се запознаят с работата на археолозите и да се включат в интерактивна игра, чрез която ще се потопят в живота на някогашния занаятчийски комплекс, чиито следи са открити под Бърдото.