„Асарел-Инвестмънт“ ЕАД е генерален спонсор на Църногорския събор край село Гигинци

„В сърцето на Граово“ е наречено най-голямото събитие в района, което се очаква да събере хиляди посетители в община Брезник

Между 13 и 15 юли 2018 г. манастирът „Св.св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ край брезнишкото село Гигинци ще е домакин на първия Църногорски събор „В сърцето на Граово“. Най-голямото събитие в района цели да покаже пъстротата, красотата и богатството на българския фолклор. Ще представи традициите, културата, бита, поминъка, талантите и духа на Граово в миналото и днес. 

Тридневната програма ще събере хиляди посетители, които ще могат да видят на една сцена самодейни състави от цяла България и да се насладят на спектакъл от ансамбъл „Българе“, на изпълненията на Валя Балканска, на оркестър „Канарите“ и други. Официалното откриване на събитието включва водосвет, факелно шествие и участие на Гласовете на Граово.

За посетителите са предвидени много атракции за малки и големи. Ще има Алея на занаятите, Алея на манастирските производители, възстановка на старо българско село и изложение на местни породи животни. Децата ще могат да опитат „Игрите на баба и дядо“, да научат повече за българската история и география, както и да се научат да бият камбани.

Църногорският събор се провежда с благословията на Българския патриарх Неофит, под патронажа на Министъра на земеделието, храните и горите. Той е възможен с общите усилия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - клон Перник, Областната управа - Перник и всички Граовски общини. Богатата програма се реализира благодарение на генералните спонсори ОЗК „Застраховане“, „Обединени български животновъди“ и „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД.

„Асарел-Инвестмънт“ е представена в община Брезник чрез дъщерното си дружество „Трейс Рисорсиз“ ЕООД. Фирмата подкрепя редица инициативи, свързани с развитието на културата, запазването на традициите и местната култура, поощряването на туризма и възможностите за обогатяване на обществения живот в общината.

Вижте още за събитието на адрес: graovo.bg и във фейсбук: Graovo