„Трейс Рисорсиз“ съдейства за изграждането на пътя към кладенеца край село Гърло

Безвъзмездно „Трейс Рисорсиз“ съдейства на Община Брезник в подготовката за изграждане на път до храм-кладенеца „Пусто Гърло“. Местната администрация се ангажира да улесни достъпа до известната забележителност и съвместно с Държавно горско стопанство - Брезник ще изгради полски път, по който по-лесно да се стига до там с автомобили.

В тази връзка Община Брезник се обърна към „Трейс Рисорсиз“. Със специалисти и техника на фирмата беше направено геодезическо заснемане на трасето на бъдещия път. Чрез поемането на този доброволен и безвъзмезден ангажимент, разходите на Общината за реализацията на проекта намаляват.

Като част от групата компании на „Асарел-Инвестмънт“, „Трейс Рисорсиз“ следва корпоративната политика за тясно сътрудничество с местната общност. Фирмата многократно се е отзовавала на призиви за съдействие, в резултат на което е предоставяла експертна и материална помощ в името на благоустрояването и развитието на общината.

В момента уникалният мегалитен обект край брезнишкото село Гърло може да бъде посетен само с труден пешеходен преход през планинския терен. Храм-кладенецът е археологически обект, открит при разкопки през 1972 г. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

Със съдействието за инициативата на Община Брезник, „Трейс Рисорсиз“ подкрепя желанието на местната власт да се опазват паметниците на културата в общината. Създаването на по-добри условия за посещаване на „Пусто Гърло“ ще увеличи възможностите за допълнително проучване на обекта и за развитие на туризма в района.

Вижте повече за храма в Гърло на уебсайта на Община Брезник и в страницата „Гърленски храм-кладенец“ в Уикипедия.